I løbeverden findes der ind imellem løbere for hvem det vigtigste er at havde det sjovt, og sørge for at alle omkring også har det sjovt mens de løber. En løber der altid tænker på andre, og som tilsidesætter egne behov, hvis andre har brug for hjælp. Sådan en løber er Steen Christensen fra Vrå. Du har garanteret set ham til løb – en løber der ofte løber rundt med kasket og en højttaler med musik bølgende ud i atmosfærens omkring ham, og så er han altid klar med krammere og opmuntringer til alle der har brug for det undervejs i løbet.

Sten har selv løbet utallige marathons (141 stk) og en hel del ultramarathons. Han har taget turen rundt om Mors på 100 Miles (165 km.) hele 4 gange, og har formået at forbedre sig hver eneste gang. Jeg spurgte Steen hvad det er Mors kan; hvorfor det er et løb han altid vender tilbage til – og han svarede uden betænkningstid ”Det er bare sådan en stor fest, og jeg vil gerne slå løberen der p.t. har løbet det flest gange 🙂”.

Sten løber fordi det giver ham overskud i hverdagen, og gør ham glad. Han løb sit første marathon i Odense for 5 år siden, og han har stort set ikke set sig tilbage siden. Han vandt kort efter en racecykel i en konkurrence opslået af Kræftens Bekæmpelse, og for at give lidt tilbage startede han indsamling til Børne Cancerfonden, en indsamling der sluttede med hans store personlige projekt med løb, cykel og svømning hele vejen fra Vrå til Odense i 2015 – 300 km i alt. Sten valgte simpelt hen at cykle fra Vrå til Limfjorden, svømme over fjorden – cykle videre ned til Vejle Fjord og svømme over – cykle videre ned til Lillebælt, over broen, og så lige slutte det hele af med at løbe marathon til barndomsbyen Korup på Fyn.

En altid storsmilende Sten

Han er ubetinget en mand der elsker at løbe, og elsker at skabe god stemning for folk omkring ham. Han tager ikke tingene så tungt, en egenskab jeg finder ganske befriende i en verden, hvor størstedelen af snakken ofte består i hvor mange km. man løber om ugen, hvor hurtigt man løber og hvor mange pr´s man laver. ”I år havde jeg ikke rigtigt tid til at træne til Mors, det blev sådan mest til et marathon i weekenden. Andre kiggede godt nok også lidt skævt til mig, når jeg, på deres spørgsmål om mine ugentlige km. op til Mors, svarede 42,2” fortæller Sten med et stort grin. Det kommer sig ikke så nøje hvorvidt ”det man bør gøre” bliver gjort. Sten gør det der gør ham glad, og som kan passes ind i en hverdag som lagermedarbejder hos Georg Jensen og familiefar i Vrå.  

Sten løb sit eget marathon nr. 100 sidste år i juni – og herefter opstod et koncept han gavmildt spreder ud til andre nye klub100 løbere. Steen har nemlig den super fede service, at når en løber løber marathon nr. 100, så får man, foruden Steens fantastiske selskab, også lov til at ønske et stykke musik man gerne vil løbe i mål til – og det hele sørger Sten selvfølgelig for at optage på video, så man altid kan vende tilbage til én af de største løbedage i ens liv.

”Jeg havde selv en helt forfærdelig dag i løbeskoene da jeg løb nr. 100. Jeg kunne slet ikke løbe og måtte gå en del af tiden, det gjorde jeg så – helt alene. Indtil en af de andre, der var kommet i mål, forbarmede sig og gik med mig det sidste stykke. ” fortæller Sten – og lige der tænker jeg, at hans koncept måske i virkeligheden er opfundet for fremadrettet at sikre, at ingen andre skal føle sig alene på marathon nr. 100. Det kunne i den grad ligne Sten. Han er ubetinget en mand, der aldrig taler om egne meritter – ”jeg gør det jo bare” siger han eksempelvis når man spørger til hans løb. I stedet er fokus på alle andre. Ud over at agere festarrangør for klub100 løbere, løber Sten ofte med Team Tvilling Nordjylland, og han deler altid gavmildt ud af high five’s og ros ud til alle han passerer undervejs i et løb. Han kan slet ikke lade være.

Det her kram siger alt – jeg var så taknemmelig for Stens hjælp i går og for den fest vi fik stablet på benene for Leah. 🙂

I går fik jeg personligt en oplevelse af Stens unikke empati. Jeg havde en hård dag (løb med Team tvilling) og den til tider ujævne lidt bakkede rute gav mig maks. udfordring med at skubbe søde Leah i løbestolen. Det spottede Sten med det samme, og på smukkeste vis blev han omkring os hele turen, og tilbød sin hjælp de gange jeg trængte til pause fra skubberiet.  Det er dét han kan, på fuldstændig uselvisk vis og fuld af empati spotter han, hvornår der er brug for lidt ekstra hjælp eller opmuntring. Det var med fuld musik og masser af high five og opmuntringer til alle på ruten, at Skagen marathon blev til en løbefest, hvor vi både snakkede, jokede, grinte højt og sang i vildens sky inden vi trætte nåede i mål – og Sten, ja han skulle selvfølgelig tilbage ud på ruten og finde Mike, der løb hans marathon nr. 100. For selvfølgelig skulle Mike have musik og video når han løb i mål. Jeg vidste godt Sten er et specielt menneske, men i går måtte jeg bare konstatere, at der simpelt hen ikke findes andre som Sten. Han er helt unik – Han har sågar lavet en playliste med alle Klub100 ønskerne, og han kan huske navnene på hver eneste løber der har ønsket et nummer på hans liste. 😀

Overrækkelse af årets fiduspokal 😀

Årets The greatness of running Fiduspokal 2017 går derfor til Sten. Det er min måde at sige tak til en unik fantastisk løber der skaber glæde og gør løb til en fest. Jeg er lykkelig for at der findes løbere som Sten, og jeg er sikker på at det løbehold han startede op i Vrå, er af helt samme mening. Sten er ubetinget det mest uselvisk menneske jeg kender.

For mig er Steen endvidere den direkte årsag til jeg ofte, når jeg hører mit favoritband Foo Fighter’s store hit ”learn to fly” i radioen, sidder med et sageligt smil på læberne og småvåde øjne, netop Foo Fighters var mit ønske for et år siden, da jeg løb marathon nr. 100 i Hjallerup, og jeg er evig taknemmelig for Stens video. Det er svært at kapere så store følelser i momentet, og sikke dog en luksus at have det på film, så man altid kan vende tilbage den én af de største løbedage i løbeskoene.

Jeg ved der sidder mange af jer læsere derude, som har fået hjælp af Sten på én eller anden måde. Og jeg håber I vil være med til at hylde året fiduspokal-modtager ved at skrive eksempler på de gode ting, Sten har gjort for jer. Jeg tror det vil gøre Sten glad at vide, at vi husker og sætter pris på alt det han gør for os. 😀

Har du lyst til at se/gense nogle af Stens mange videoer og billeder fra løb, så besøg hans Facebookside “Triathlon mod kræft”: https://www.facebook.com/search/top/?q=triathlon%20mod%20kr%C3%A6ft

Og har du lyst til at se afslutningen på Stens projekt i 2015, så klik her – det er et lidt langt indslag, men uendelig fint:

https://www.youtube.com/watch?v=echf6o_l2hw

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.