Hvorfor er det lige man på en højhellig søndag kører 300 km sydpå for at løbe et halvmarathon? Tja. Svaret kunne være, fordi man gerne ville undgå momspenge og handle i grænsebutikkerne efter løbet? Eller måske fordi man havde fået en hjerneblødning og ikke anede hvad man egentlig havde gang i. 😀

Sidste år så jeg på Instagram et billede af en pige der havde løbet Digeløbet i Højer. Det vakte et eller andet behov i mig (især fordi hun stod med en pokal :D), og da jeg for en uge siden kiggede frem mod en weekend uden de vilde planer, greb jeg chancen og overtalte bedre halvdel til, at det da i grunden var verdens bedste ide at drøne ned i det sønderjyske for at løbe halvmarathon. Jeg har trænet i to fulde uger efter min skadespause og trængte i den grad til at få en pejling på, hvor meget fart og udholdenhed jeg har mistet efter min ufrivillige pause. Knippelgod ide, hvis jeg selv skal sige det…

Med til historien hører også, at der er præmier til de 3 bedste. En fin løber-statuette til hver, og dem der kender mig godt ved, at jeg bare overhovedet ikke kan få nok at løber-bling. Jeg eeeelsker medaljer og pokaler – og hvis chancen er bare lille bitte for at tage noget bling med hjem, så er jeg frisk på udfordringen – køretur på 300 km eller ej. (altså 600 km. i alt. :D)

Den 70. udgave af Digeløbet blev søndag afviklet i bragende flot solskinsvejr. Med en rute, der bringer deltagerne tæt på både marsk, diger, sluser, vadehav og nationalpark har det traditionsrige og populære motionsløb i og omkring Højer en fantastisk og unik kulisse. Så udover motion, samvær og konkurrence byder Digeløbet også på storslåede naturoplevelser for både store og små.

Sådan skrev Tønder Kommune på deres Facebook side efter løbet, og jeg må bare sige de ramte i den grad plet. Nøj da en lille perle af et løb de har gemt dernede i det sydvestlige hjørne af Danmark. Stemning var super hyggelig og lille-løb rar. Alle hilste og der blev udvekslet anekdoter på kryds og tværs, fra løb og bedrifter i den store verden udenfor lille Højer. Halvmarathon startede kl. 13:30 hvilket passede perfekt med afgang kl. ca. 9:15 fra Ålleren søndag morgen.

I løbsinfo på tilmeldingssiden står der følgende om den ualmindelige smukke, men også udfordrende rute.

 Vi følger det gamle havdige fra 1861 mod ‘Nationalpark Vadehavet’ til Højer Sluse, derpå langs
Vidåen gennem Margrethe Kog, der er det sidst indvundne marskland, til Vidåslusen, som blev indviet
den 10.5.1982. Her krydser vi åen og det nye fremskudte dige fra 1981, som vi følger til Emmerlev
Klev ad den asfalterede bærmevej uden for diget. Ved Emmerlev Klev mødes det nye dige med Emmerlevdiget fra 1927 og vi fortsætter langs stranden ved Emmerlev-klev og vadehavet ca. 2km, fortsætter op ad skrænten via trappen ind i et naturskønt område. Vi følger skov- og grusstier igennem Tingdal plantage til Emmerlev, hvor vi følger det gamle Emmerlevdige tilbage til Marskhallen.

Underlaget var en god gang blandede bolsher af lidt asfalt, masser af græsstier, strandurt, trapper, grusstier, trailsti og markvej. En super varieret rute med masser af guf for sanserne. På vej ud løb vi f.eks. med det blikstille vadehav til venstre og genspejlingen af øen der kunne skimtes i det fjerne. Vi passerede idylliske strækninger med småhuse og marker – og passerede en bunke køer, der syntes det var verdens sjoveste ide, at løbe efter løberne der kom forbi mens de muh’ede af glæde. Vi drak vand ved den fine kirke i Emmerlev og vi fik den udsøgte fornøjelse af at løbe på toppen af diget med et skønt panoramaview over områdets flade særheder.

Jeg må indrømme, at jeg faktisk syntes det var et lidt hårdt løb. Der skulle arbejdes i de forskellige underlag og i mål kunne jeg da også konstatere, at min tid ikke var tilnærmelsesvis så kæk som jeg havde forestillet mig undervejs i løbet. Til gengæld kunne jeg slæbe både medalje, digebog, pokal og lodtrækningspræmie med tilbage til Aalborg. (Bedre halvdel fik også lodtrækningspræmie med hjem – 2 stk. sønderjyske spegepølser; se så er lykken gjort).

Jeg kan virkelig anbefale Digeløbet i Højer på det varmeste. De gode mennesker i Højer har med 2 stk. ildsjæle af dimensioner i front, afholdt løbet i 35 år i stræk. De fortjener i den grad besøg af langt flere løbere end de knap 90 løbere der stillede op på de forskellige distancer (21,1 – 9,3 – 4,4) i søndags. En lille perle af et løb i den Danske Motionsløbskalender. 😀

To tosser på tur. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.