Verdens løbeure står næsten stille lige p.t. Eller i hvert fald de ure der pryder sig med et Garmin logo. Garmin blev i torsdags, helt præcis den 23. juli ramt af en såkaldt ransomware virus. Én af de virusser der ikke kan kureres med masser af hvile og en håndfuld smertestillende piller. Garmins virus er én af dem, der kun kan behandles på én måde – ved at betale ved kasse 1. Og det er vel og mærket det helt store masterkort der skal findes frem, medmindre man er så usvigelig forudseende og styr på ord som backup, recoveryplan og overvågning.

Garmins virus er ikke et fortilfælde på nogen måde. Masser af virksomheder rammes, og må se millioner af kroner forsvinde ud af kassen i forsøget på at genskabe den daglige drift, der er essentiel for virksomhedens. Maersk har prøver det – og måske husker du den forhadte WannaCry virus der gennem Windows nåede at sprede sig til hele verden. Virusset er sådan en bandit der ofte kommer gennem en såkaldt psisingmail – altså en mail hvor man lige kommer til at klikke på et link man i den grad skulle have holdt sig fra. Et ulykkeligt klik og den skumle virus sniger sig ind på computeren og blokerer alle, som i ALLE virksomhedens filer. Og ja, når man så ovenikøbet er en stor virksomhed, så betyder det at viruset lynhurtigt transporterer sig selv til virksomhedens datalager og blokerer alt, hvilket betyder at virksomheden stivner og ikke kan levere noget som helst til kunderne.

Det er dét Garmin oplever lige p.t. Garmins store datalagre er blokeret af en styg virus plantet af en skruppelløs hacker-bande. De har taget dine og mine data som gidsler, og løsesummen står p.t. på 10 millioner dollars. Vil Garmin så betale? – tja, umiddelbart så er det lidt af en hårknude Garmin kan være i, især hvis deres backup og planer for håndteringer af nedbrud, ikke har været lige så specifik og præcise som en eliteudøvers træningsplan.

Og mens Garmin kæmper en kamp for at reetablere sig selv, står vi Garmin brugere tilbage med ure der ikke kan ”synce” data, og dermed ikke kan give os det overblik vi normalt tager for givet. Joken – Hvis du ikke kan dokumentere dit løb og dine aktiviteter online, så har du ikke løbet – har pludselig fået en lidt grim smag i munden. Lige p.t. er eneste dokumentation for din løbetur fanget på dit lille ur på armen. Jovel du kan selvfølgelig tage et billede og poste online, men funktioner som uge-statistikker og summeret antal sko-kilometer blandt andre, er lige p.t. ikke eksisterende muligheder for os løbere. (Ramaskrig – jeg aner faktisk ikke lige p.t. hvor mange kilometer mine sko har løbet i sidste uge. Og hvordan ved jeg så egentlig hvornår de skal skiftes de små pus?) 😛

Som løber er jeg selv storforbruger af Garmins services, og jeg benytter dagligt Garmin Connect til at dvæle ved både mine meritter, og puste ilt til mine løbedrømme. Garmin giver mig lynhurtigt en ide om, hvordan min løbetur forløb, og om pace og puls var nogenlunde som forventet – eller om min krop er stresset og måske har brug for ekstra restitution. Alt sammen via de grafer og data, Garmin så fint opsummerer, når data uploades til deres datalagre. Jeg stoler så meget på de data jeg ser, at jeg nogle gange glemmer at mærke efter og danne mig min egen mening, inden jeg kigger på data. Data er sandheden, mine følelser er let påvirkelige og kan snyde mig.

Det er lidt tankevækkende at data betyder SÅ meget for mig som løber. At det, at løbe er blevet lig med indsamling af data. Den letteste sport i hele verden er blevet en stor datamaskine, alt sammen for at sikre at motivationen holdes og fremgang – eller manglende på samme måles. Det giver mig faktisk lidt dårlig samvittighed, især fordi jeg tænker mig selv som værende ret god til at løbe ud fra hvordan jeg har det i kroppen. Og jeg har mange gange i mit hoved forsvaret min afhængighed af data med, at man jo ellers ikke ved hvornår ens sko bør skiftes – eller kan løbe cannonball-marathons hvor sluttider er noget man oftest selv leverer. Jeg indrømmer blankt – jeg har, siden Garmins nedbrud dagligt været inden på appén og tjekket om den er oppe igen. Bare lige for at få tjekket den træning jeg lavede i sidste uge, hvor jeg løb som en sindssyg gennem en mørk skov med adrenalinen flydende ud af ørerne. Og jeg løber også troligt med uret på min arm, i håbet om at Garmin snart er oppe igen og klar til at synce alle mine træninger til min samlet pulje af dataguldet.

Garmin selv skriver på twitter at ingen data er blevet kompromitteret, dvs. at jeg som udgangspunkt kan regne med, at alle mine personlige data ligger sikkert og trygt, og ikke på noget tidspunkt har været i hænderne på fæle bagmænd med intentioner om at sælge mine dyrebare data. Virussen har, ifølge Garmin, udelukket lukket af for services og snittet livlinjen mellem mig som bruger, og mine egne data i skyen. Det er jeg som forbruger nødt til at stole på, jeg har ikke den mindste mulighed for at kigge Garmin over skulderen og tjekke om det nu også er korrekt. Mit alternativ er derfor, at jeg kan vælge at tro på Garmin, og fortsætte ufortrødent med at leveres mine sundhedsdata til virksomheden. Alternativet er, at jeg vælger ikke at benytte onlineservices længere og dermed ikke uploade mine data, samt at slette – og få slettet alle de oplysninger Garmin har om mig. Det kan jeg allerede nu sige uden at blinke to gange, at det ikke kommer til at ske. Garmin har lige meldt ud at Connect er funktionel igen, og i mine tanker er jeg allerede på vej op for at finde telefonen frem – og synce de sidste 5 dages aktiviteter. 😊.

Så selv om jeg et eller andet sted er sur på Garmin fordi de ikke har meldt noget ud til mig som forbruger, men kun har kommunikeret kort via twitter, så er chancen for at jeg forsvinder som kunde uendelig lille. Jeg overvejede det kort her i weekenden, om jeg kunne løbe uden et løbeur på armen, men konkluderede hurtigt at nej, det ville nok ikke komme til at ske. Jeg elsker mine data og mine statistikker, og jeg elsker de små kort der viser hvor jeg har løbet.

Garmin siger p.t. selv at de er på vej online igen med langt de fleste services. Så kære løber, i gang med træningen igen, løbetrænings-ferien er lige straks over 😛 –

Har du gjort dig tanker om dine data og hvordan du bruger data som løber? – Og er du dataafhængig lige som jeg er?

Garmins egen side med kort forklaring:

https://www.garmin.com/da-DK/outage/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.