Jeg blev en kende overrasket da jeg her til morgen åbnede min Garmin app og blev spurgt om, hvorvidt jeg ønskede at indtaste oplysninger om, ja intet mindre end min menstruation. Min første tanke var ubetinget ”Hvad fan…. skal Garmin dog bruge oplysninger om så private ting til” mens jeg spyede ild og fægtede om mig med ”følsomme personoplysninger, persondatasikkerhed og jeg skal komme efter dig”. Og bedre blev det bestemt ikke, da jeg fristet af nysgerrighed svarede ja, og fik et skærmbillede smidt i krydderen hvor jeg blev bedt om at indtaste min p.t. valgte præventionsform. Jeg prustede kaffen ud over pc..  SAY WHAT!!!!!!

SERIØST GARMIN?????

Til alt held holder jeg Runners World UK, og da jeg først havde fået tørret kaffen væk fra skærmen, skænket mig en ny kop og tænkt nærmere over min ”Garminske” oplevelse, erindrede jeg en artikel i forrige RW nummer om netop menstruationscyklussens påvirkning af kvinders løb. Og kære mænd på domænet, resten af indlægget handler om det I sikkert kender som ”det månedlige”, ”der er malere i opgangen”, ”jeg har rødbede på madpakken” osv… og jeg forstår godt hvis I smutter nu, og lader os kvinder nørde lidt i vores anatomiske udfordringer, når det gælder årsager til vi ikke løbere stærkere. 😀 😛 – I så fald ses vi bare i næste indlæg.

Det, at vores menstruationscyklus har indflydelse på vores løb, kommer vel egentlig ikke rigtigt som nogen overraskelse. Jeg ved i hvert fald fra mig selv, at jeg har måtte udgå fra flere marathon pga. ja, for at sige det lige ud, voldsom kraftig blødning fra de nedre regioner. Jeg har dage hvor jeg er lettere grumpy og hvor træningen føles en kende tungere end normalt, og jeg hader når ”maleren” kommer fordi, netop som jeg skal løbe de helt store marathons. Ikke så meget fordi jeg syntes jeg kan se det på min præstation, men mere fordi det bare er død besværligt til løb, hvor man tilbringer timer før og efter start, og først er tilbage i private gemakker sent på dagen. Det er bare ikke rigtig fedt at løbe marathon med en frisk tampax liggende sammen med de gels der skal sikre sukkerbalancen. 😀

Det ”nye” er, at eliteløbere er begyndt at se en sammenhæng mellem rekorder og cyklus. Altså at der måske kan være en sammenhæng mellem løbsresultater og menstruationscyklussen, og at det er noget der pludselig italesættes, og ikke længere eksisterer som et tabu. Ja kvinder har menstruation og må forholde sig til det som løber – TADDAAA surprise. Egentlig lidt sjovt at menstruation stadig er tabu, når man tænker på hvor meget vi har flyttet os på andre område. Jeg mener som kvinde sidder vi jo ofte og tisser ved siden af mændene, når køerne til de frygtelige transportable toiletter bliver for lange. Og jeg kan også huske at den vindende kvinde til Kiel Marathon, det år jeg løb det, måtte sætte sig i rabatten og lave stort. Skal man, så skal man. På det område har vi kvinder smidt en stor del af blufærdigheden, og der er bestemt ikke meget tabu tilbage på det område. Alligevel hører jeg ikke mange nævne ordet menstruation, og da slet ikke fortælle om de udfordringer der følger med at ramme periodens højdepunkt samtidig med konkurrencer. Her er der stadig et tabu og meget lidt erfa omkring hvad der virker, og hvad der bestemt ikke virker.

I artiklen i RW berettes om undersøgelser der viser forskellige tendenser for de fire faser, som en menstruationscyklus (typisk omkring 28 dage) består af. Og har du ligesom jeg, glemt alt om biologi i 1.g timerne, eller måske i virkeligheden aldrig haft reel undervisning om vores komplekse underlivsbiologi, så kan jeg opridse at der sker en pokkers masse hormonelle svingninger i perioden. Fase 1 er perioden lige efter en blødning med lave hormon niveauer, og et lavere antal hvide blodlegemer. Hvide blodceller er dem der bekæmper inflammation i kroppen, og hjælper med at holde os sunde og raske. I fase to stiger mængden af østrogen, og din energi øges. Fase 3 byder på en endnu større hormon stigning, og måske mærker du tendens til stigende puls og appetit. Sidste fase, fase 4 (PMS fasen – holy cow) er der, hvor det ubefrugtede æg ”smides væk” og hormonniveauerne falder drastisk. Det var så biologitimen for denne gang 😛

Undersøgelsen viser, at eliteløbere præsterer bedst i dagene umiddelbart efter første dag i ens cyklus, hvilket betyder efter den første dag med blødning. Dette er på vej mod fase 1, og Garmin fortæller da også kækt, at det er tiden hvor jeg skal træne tung styrke og forvente gode ben fordi kroppen adopterer godt i denne fase. Fase 2 fortsætter den gode stime og byde samtidig på højere smertetærskel, hvilket gør fasen oplagt til at arbejde intenst med ømme muskler, og udfordre kroppe med de hårde træningspas.

Fase 3 er perfekt til de lange løbetur (ifølge RW), mens de tunge vægte og hårde intervaller bør nedprioriteres – og så mine damer.. Så venter fase 4 med PMS, tendens til inflammation, lavt energiniveau og dårligt humør (+ ædeflip vil jeg personligt gerne tilføje J). Her skal man endelig fortsætte med træningen, men ikke forvente de vilde pr og løbsrekorder.  

Og hvad kan vi så egentlig bruge det til. Tja, jeg er ikke sikker på, at jeg som en solid motionist-løber kan få det helt store ud af, at planlægge mine træninger og løb efter mine menstruationscyklusser. For mig er det komplet ligegyldigt om jeg skærer 15 sek af min tid. Jeg kan til gengæld bruge det til at holde øje med, at jeg ikke går i overtræning hvor menstruationen måske helt udebliver. Udover det, tænker jeg at essensen mest af alt viser, at det er langt bedre at være aktiv også når man har menstruationssmerter og tendens til dårligt humør, inden det går løs forneden. Motion virker som en positiv omgang ”medicin” der selvfølgelig bør tages med måde, og efter kroppen forgodtbefindende.

Enden for mig og min Garminske oplevelse blev, at jeg nysgerrigt aktiverede funktionen. Jeg har simpelthen tænkt mig at se, om det Garmin fortæller mig i forhold til min cyklus og mulige påvirkninger af kroppen, nu også kan genfindes i mit ”pragt eksemplar” af en løberkrop 😀 😀  Og så må jeg altså bare rose Garmin til skyerne for, at skubbe funktionen ud til os 40+ og ikke gøre som utallige andre mindre morsomme personer, – først spørge om jeg sveder meget, og måske er i overgangsalderen inden funktionen tilbydes. Jeg elsker dig Garmin fordi du stadig anerkender at os 40+ kvinder er sprudlende kvinder fulde af ambitioner for vores løb, og med masser masser af år forude i vores elskede løbesko. 😛

Og til alle jer der løber i København på søndag. Tjek lige jeres cyklus og se om der måske ligger en fuldt ud godkendt undskyldning for et evt. dårligt løb. Nu er det jo officielt anerkendt, at alle løb i fase 4 kan være en hård most for kroppen. 😀 (PS – Hvis der skulle være en mand tilbage på domænet, så må du godt låne undskyldningen på søndag. Bare sig du er i fase 4). 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.