Min løbehelt denne gang er én af mine kollegaer. En fellow blogger, der skriver så englene synger mens de daler ned fra himlen. Thomas Olsen, måske bedre kendt som 9000running.dk, er én af Danmarks bedste løbebloggere. Han har siden 2015 skrevet om hans rejse, fra at være en 36-årig fraskilt overvægtig mand i en midtlivskrise, til den løber der nu som en sommerfugl er kommet ud af puppen. Forvandlingen er næsten ubegribelig. På blot 5 år er Thomas gået fra at have x-boksen som det daglige motionsredskab, til at være en supermotionist der løber sub 3 på Marathon distancen.

Thomas’ rejse begyndte med en trang til at ændre noget i livet. En trang til at vende skuden og få noget bedre ud af det liv han stod midt i. Første skridt var et fokus på vægttab, på at smide nogle af de mange kilo der havde sneget sig på over årerne, simpelthen fordi Thomas bare misbrugte mad. ”Jeg brugte mad som en slags trøst” fortæller Thoms, da vi en stille sommeraften løber sammen langs den fjord vi begge elsker. ”Jeg havde sindssygt svært ved at tage konflikter, jeg gik alt for længe og tænkte og tænkte uden at sige noget. Og når et parforhold skranter, så er det bare ikke den bedste strategi” fortæller Thomas videre. Maden blev det der gav helle for de problemer der syntes større og større, og som til sidst endte i skilsmisse og et nyt liv som single og deltidsfar.

At løb er en helt naturlig ting, var ikke givet for 5 år siden. Thomas er fantastisk til at huske at værdsætte den frihed, han har fået efter hans livsstilsændringer.

Vejen ud af midtvejskrisen blev løb. Løb var let, kunne hurtigt overstås og krævede ikke den helt store indsats. Og så gav det ret hurtigt resultater på vægten, noget der boostede til den motivation der i så mange år havde været ikkeeksisterende. ”Jeg har altid sprunget over hvor gærdet var lavest” fortæller Thomas. ”Jeg har aldrig gidet motion og troede egentlig ikke jeg havde det i mig”. Min far løb rigtigt meget og rigtigt stærkt da jeg var barn, og jeg var ofte med ude til løb og se ham give alt hvad han havde. Det tiltalte mig slet ikke, og jeg gjorde alt for at undgå at røre mig mere end højst nødvendigt.

Langsomt opdagede Thomas at løb faktisk var ok, og pludselig så han sig selv løbe 10 km på den faste rute langs fjorden. Tingene begyndt at ændre sig, vægten faldt, Lea kom ind i Thomas’ liv og han begyndte at skrive om de tanker og udfordringer, han stødte på undervejs, på bloggen 9000running.dk. Træning og nysgerrighed førte ham siden til at løbe det første marathon i 2014. Han begyndte at læse om løbetræning, og da Lea gav ham bogen ”Løb som eliten” af Claus Hechmann, fandt Thomas en ny side af sig selv, en side der godt kunne lide at “nørde” udi løbets fysiologi og konceptet omkring træning i zoner. Thomas fik lavet et egentlig træningsprogram hos Claus Hechmann, og strukturen, variationen og forudsigeligheden i træningen bekom han godt. ”Jeg er en stor tryghedsnarkoman, jeg elsker jeg ved hvad jeg skal –og hvornår. Når jeg løber løb som eksempelvis i Hamborg, planlægger jeg præcist hvad der skal ske i dagene op til løbet” fortæller Thomas

Under et halvmarathon i Skagen opdagede Thomas endnu en ny side af sig selv. Han kunne mentalt holde til smerten, og kunne presse sig selv langt mere end han troede. Det var ok at løbe 21.1 km for fuld hammer, med risiko for at styrte i afgrunden undervejs. Det var en angst og en udfordring der tændte noget i ham. Og hvis han kunne magte det på halvmarathon, måtte det også kunne lade sig gøre på Marathon distancen. Nøglen til langt hurtigere tider var fundet, og siden da er Thomas’ tider  stødt og roligt faldet mod det forjættede “sub 3 timer”. Han træner hårdt i perioder og går benhårdt efter de mål han sætter sig.

Et stort mål er nået – sub 3 timer til Hamborg Marathon er en realitet. (billedet er lånt fra www.9000running.dk)

Således gik det til, at han i Hamborg i år, kunne dreje ind på opløbsstrækningen og se sin mor på tribunen i den blomstrede jakke bekræfte det han egentlig godt vidste. Han havde løbet under de magiske 3 timer på marathon. Det store mål var indfriet, og kunne fejres sammen med den familie, der følger Thomas tæt i hans løb. Forståeligt nok er især hans far stolt over sønnens bedrifter.

Det er dog stadig lidt svært for Thomas at fatte at han, inklusionspædagogen Thomas, har nået et så vanvittigt sejt mål på blot 5 år. Og til trods for at han nu er sub 3 marathon løber, skal han stadig arbejde med sig selv i forhold til selvforståelsen. At se en helt almindelig trimmet supermotionist i spejlet og ikke en overvægtig mand, er noget der tager tid at ændre. Vanen med trøstespisning vil nok altid ligge latent og lure et sted i det ubevidste, og vægten er stadig en fast del af det ugentlige ritual. Ting tager tid. Opdagelserne af personlige træk som mental styrke, udholdenhed og beslutsomhed – og ikke mindst kunsten at kunne gå målrettet efter et stort mål, har været med til at forme den mand Thomas er i dag. Billedet af en trimmet superatlet bliver langsomt mere og mere troværdigt og overbevisende selv for Thomas.

Hvordan er det så lige man holder begge ben til jorden, når man på den måde bader i succes. Jo, man siger at bag enhver succesfuld mand står en kvinde. 😀 – Sådan er det også for Thomas. Lea er på mange måder en modsætning til Thomas, og hendes tilgang til løb som noget man gør mere lystbetonet og ustruktureret, er med til at holde Thomas´ fødder solidt plantet i jorden. ”Jeg er meget bevidst, og snakker meget med Lea om at finde en balance i mit liv, så løb ikke bliver det altoverskyggende. Jeg prøver at holde fokus på, at jeg dybest set løber fordi jeg syntes det er sjovt, fordi det er sundt og noget jeg kan se mig selv gøre om 20 år.” fortæller Thomas og forsætter: “Løb har banet vejen for helt fantastiske oplevelser, og det har i den grad ændret mit liv til noget, jeg overhovedet ikke havde set komme. Jeg er meget nysgerrig på, hvor løb vil tage mig hen i fremtiden, og er åben for hvad end der dukker op. Lige nu er det tanken og nysgerrigheden på hvor langt jeg egentlig kan gå, der motiverer mig. Jeg skal ud og finde mine grænser for hvor langt jeg kan nå” fortæller Thomas og giver mig derved svaret på, hvad der ligger på den anden side af sub 3 målet.

Aftenen går på hæld, vi har snakket uafbrudt på 10 lækre kilometer, og vi har undervejs bekræftet hinanden i vores fælles passion for løb. Vi elsker begge to løb og alt der følger med, og da vi skilles i den nedadgående sol, løber jeg tilbage mod forstaden Gug med smilet plastret på fjæset. Jeg bliver overrasket hver gang jeg taler med en løbehelt, overrasket over hvor forskellige veje der fører os ind på løbesporet og hvor fuldstændig vidunderlig fantastisk det er, det fællesskab og de skønne mennesker jeg møder, bare fordi jeg løber.

Thomas er en meget reflekterende mand, der har et fuldstændig fantastisk syn på dét, at være løber. Han bruger hans blog til at få tankerne på plads, og heldigvis deler han gavmildt ud af sine betragtninger og tanker på bloggen:
9000running.dk

Du kan også lytte til podcasten her, hvor Thomas fortæller om hvordan han startede med at løbe, og om at holde motivationen:
Runcast.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.