Jeg elsker det faktum at vi alle, når vi står ved startstregen til et løb, er løbere og ikke defineret af én eller anden profession. Alligevel er der ind imellem nogen der skiller sig lidt ud fra mængden. Nogen der bare i sig selv er en lille smule sejere end alle vi andre. Sådan én er Kaj Vestergaard, 63 år gammel, 201 marathons på bagen og travtræner af profession.

Kaj er en mand som altid har haft fysisk træning som en vigtig bestanddel af hans liv, han har spillet fodbold, han er gammel bokser, har været boksetræner og har haft sit virke hos flyvevåbnet gennem 30 år. Så da boksedrengene, anført af Kajs bokseidol OL deltageren Christian Larsen, til et ålegilde tilbage i 1987 skulle finde en ny udfordring nu hvor boksekarrieren gik på hæld, var det helt naturligt at udfordringen lød på gennemførelse af et marathon i foråret 1988.

”Jeg elsker udfordringer” griner Kaj, da jeg lørdag morgen satte ham i stævne i Svenstrup, selvfølgelig til et marathonløb (fristes man til at sige). Og udfordringen dengang i 88 blev taget meget alvorlig. Træningen lød på mellem 110-120 km. ugentlig, og debuten blev en overraskende god én af slagsen, hvor Kaj tørnede ind i tiden 3.22 og var sulten efter mere.

Christian og jeg fortsatte med at løbe marathons, og jeg husker tilbage i 90 hvor vi løb 5 stk i alt. og alle omkring os sagde ” 5 marathons på et år, i er jo psykotiske. Det kan man da ikke” fortæller Kaj og fortsætter ”Sidste efterår løb jeg 23 stk. fra august til jul, uden der var nogen der løftede et øjenbryn”. Tiderne er i den grad skiftet, og løb er blevet en langt mere ekstrem sport end det var for 20 år siden.

Mens løb sneg sig mere og mere ind under huden på Kaj, var og er travhestene en helt central del af Kajs liv. Kajs familie har i generationer været bidt af en gal travhest, og Kaj selv fik licens i 1975 og kørte som amatør indtil 1992, hvor han blev professionel travkusk og træner. Han har stillet op med heste i mellem 7-8000 løb, og har vundet adskillige titler både som amatør og professionel. Deriblandt også et par placeringer i top 5 til Europamesterskaber.

Travtræneren i sit es. 🙂

Kaj valgte i 2005 at sætte marathonløb på pause, for at starte op som selvstændig travtræner. Efter 50 marathons var det tid til at sætte skub i en spirende forretning med opdræt, træning og salg af travhest. Og efter blot 2 år forlod Kaj flyvevåbnet og blev fuldtids træner. ”Jeg har altid være god til at træne ungheste” fortæller Kaj og tilføjer, at styrken især ligger i hans forståelse af, hvornår en hest har nået smertegrænsen og trænger til restitution. ”Jeg kender det jo fra egen krop som løber, det der med at lytte når kroppen siger stop og ikke presse sig selv ud i skader. Det er fuldstændig det samme for hestene, og jeg overfører den erfaring jeg har som løber, til min træning med hestene” fortæller Kaj. Kaj har aldrig selv været skadet i hans 20 årige karriere som løber, og det giver helt god mening, at Kaj 3 år i træk vandt titlen Årets hest med 3 forskellige heste. Han er dybt professionel og passioneret omkring det han laver.

I 2009 genoptog Kaj marathon-løbet, denne gang i selskab med fodboldvennerne Jens Bøgelund Madsen og Torben Hjorth. De to debuterede til Brutal marathon i Aalborg med Kaj som løbende coach, og siden da er det blevet til ca. 50 løb sammen med Jens, der har en helt særlig stjerne hos Kaj. ”Jens har været skadet siden vi lavede vores ironman i København i 2017, og i dag løber han halvmarathon for første gang siden da. Det betyder meget mere for mig, end at jeg selv gennemfører i dag” fortæller Kaj da vi løber rundt på ruten i Svenstrup. De to venner træner sammen til dagligt og er begge gjort af samme stof. Samme seje, udholdende sind med en kæmpe stor kærlighed til fysiske udfordringer.

En dag i Kajs liv forløber nogenlunde efter et skema der hedder: Tidligt op, fodring af heste, morgenkaffe, ind på stuegulvet og træne styrke og smidighed, herefter morgenvejning ”For at se hvor hårdt dagens fysiske udfoldelser skal være. Jeg gider bare ikke blive tyk” griner Kaj, og afslører én af hans hemmeligheder han ikke har fortalt. Han er ret forfængelig. 😛 Så står den ellers på træning af heste. En træning der er programsat i mindste detalje, med både langsom stille træning, og 2 gange ugentlige intervaller, præcis som var det et løbeprogram til en løber. Kaj havde indtil han gik på efterløn i 2017 op til 30 heste under hans vinger. I dag er antallet reduceret til 7-8 heste, til gengæld hjælper han sønnen, der præcis som faderen har valgt travheste som sin levevej.

Når hestetræningen er overstået, står den på fysisk træning, og i løbet af en uge når Kaj både at løbe 75-80 km, 2 gange spinning, svømning og når vejret er til det, masser af km. på landevejscyklen. Langt de fleste træningspas sker sammen med vennerne, og bliver ofte krydret med både saunature, øl og tirsdagskage :D. Det sociale er en vigtigt ingrediens.

Kajs nr. 200 marathon, her flankeret af to andre total seje løbetosser

Og mens jeg forsøger at rumme det program Kaj ridser op, tilføjer Kaj med største selvfølgelighed, at børnebørnene jo selvfølgelig altid har 1. prioritet. Familien er Kajs et og alt, og da jeg spørger til nogen af hans største oplevelser som løber, er Oslo marathon hvor Kaj løb marathon mens datter og svigerdatter løb halvmarathon for første gang, det første han nævner. Kaj er stolt af hans børn og børnebørn, og de var alle med til fejringen sidste weekend, da Kaj løb marathon nr. 200. For Kaj er familie og venner det, der giver livet menig.

Spørger man Kaj hvad hans aller største bedrift er, kommer det prompte hans gennemførsel af ironman i 2017 sammen med Jens. De to gør det igen til sommer. Stiller op til KMD ironman i København, og selvom det kun er ganske kort tid siden jeg løb sammen med Kaj, hvor han proklamerede at han til efteråret i år vil gå på marathon-pension, så tror jeg ikke helt på ham. Lur mig om ikke den seje 63 årige mand er at finde blandt løbetosserne mange mange år endnu. – han skulle jo nødig gå hen og blive tyk på sine gamle dage 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.