Det er ikke mange mennesker jeg helt ublu kalder for en klovn, men lige præcis Aage Øster går nærmest kun under navnet Aage Klovn. Og bag navnet gemmer der sig den mest fantastiske person med pædagogiske evner der overgår alt, og et hjerte blødt som smør. Aage Øster aka Aage Klovn løber alle hans løb iført klovnedragt, paryk og ansigtsmaling.  Han har gjort det siden 2008 og han løber for den gode sag. Aage løber som klovn, og samler ind til Danmarks Hospital-klovne imens han løber.

Jeg tog i lørdags til Viborg, for at løbe et par runder sammen med Aage, der i dagens anledning lige nappede en 100 km. selvfølgelig iført klovnetøjet, og det brede smil dekoreret som en klovnemunden. ”Jeg har ikke lige indsamlingsbøssen med rundt i dag, det går i benet når jeg løber med den” siger Aage, da jeg løber afsted ved siden af min løbehelt. Indsamlingsbøssen er en normal del af outfittet, og undervejs i de længere ultraløb, kan Aage nå at samle en hel del penge ind. Helt specifikt har han tidligere formået at samle godt 14.000 kr. ind blot ved at løbe rundt om Søndersø i Viborg et utal af gange. Penge som ubeskåret bliver afleveret til Hospital klovnenes arbejde på de danske hospitalsgange.

Aage Klovn på ruten i Viborg hvor han skulle løbe 100 km.

Aage er en garvet løber, der før en diskos prolaps tvang ham til at ændre strategi, løb rigtigt hurtigt. Han startede med at løbe tilbage i 1996 på den helt klassiske måde. Et væddemål til en fest om at gennemføre et marathon inden 30 års alderen. Det blev København Marathon der banede vejen for masser af andre løb. Løb hvor jagten på pr og tider var det væsentligste. 12 år gik inden ryggen i 2008 satte en stopper for legen, og en operation tvang Aage i knæ og ud i en længere genoptræning. Og hvad gør man så, når lægen siger man ikke kommer til at løbe mere, og man er tilmeldt Viborg City Marathon måneder fremme i kalenderen. Aage trænede sig op, startede med 3 km. og øgede langsomt distancen. Han øjnede en mulighed for at stille op udklædt, hvilket gav ham 7 timer til rådighed til gennemførelse, og samtidig være med i kampen om en bil til bedst udklædte. Det blev løsningen for Aage, han rådførte sig med børnene angående valg af udklædning, og de meldte enstemmigt tilbage, at en klovnedragt ville passe perfekt til en far fuld af klovnerier. Aage Klovn opstod og han gennemførte Viborg City marathon uden at vinde bilen, men i stedet en masse ungers brede smil og glade ansigter når han kom løbende fordi i klovnedragten.

Det satte tanker i gang hos Aage. Oplevelsen til løbet havde sat sig i hjertet, klovnedragten var kommet for at blive. På hospitalet efter rygoperationen havde han én tilfældig dag, forvildet sig ned på børneafdelingen, og set en hospitalsklovn i aktion. Han havde set den glæde der bredte sig blandt børnene trods sygdom og indlæggelse. Det lå i kortene, Aage Klovn ville til alle fremtidige løb løbe som klovn og via medbragt indsamlingsbøtte samle ind til Danmarks hospitalsklovne.

Sidste år havde Aage Klovn 10 års jubilæum som klovneløber. Klovnedragten er blevet en identitet der er vokset fra at være en løbsrelateret ting, til nu også at omfatte hverdagen. Aage bruger blandt andet klovneriet i arbejdet for Skive kommune. Her arbejder han som oplevelses-medarbejder, og hjælper ældre med Alzheimer og demens til en lidt gladere hverdag 3 gange hver uge. Han kalder sig selv for demensklovn, og med i arbejdet hører selvfølgelig også et lille træværksted hvor de ældre kan komme og arbejde samme med den forhenværende møbelsnedker. Aage er nemlig oprindeligt uddannet møbelsnedker, men rygoperation i 2008, og tilfald i 2012 satte en stopper for det krævende fysiske arbejde, og via omveje nåede Aage til en uddannelse som pædagogisk assistent med klovneri som speciale.

En mand i sit rette element 🙂

Aage er landet på den rette hylde. Klovneriet er på flere måde flyttet ind, og blevet en indgroet del af Aages identitet. Han oplever ofte at blive inviteret til forskellige løb, og desuden happenings der ikke nødvendigvis er løbsrelateret. Han har for eksempel stillet op som klovn til en bagers jubilæum, og til en byfest hvor han måtte en tur på scenen inden indsamlingsbøssen gik rundt, og han kunne tage 2500 kr. med tilbage til Viborg hospital.

At Aage er en vellidt mand er ubetinget en uomtvistelig sandhed. På de to runder jeg nåede at løbe sammen med Aage, tror jeg at han fik hilst og snakket med i omegnen af 150 mennesker. Gamle kollegaer, chefer, og børn som har været på institutioner hvor Aage har arbejdet, stod med store smil langs ruten og heppede, hilste og gav high fives hver gang Aage løb forbi. Og når man ser, sådan lidt fra sidelinjen, hvad det er han kan, giver det hele så meget mening. Hver eneste gang vi løb forbi nogle unger, afbrød Aage vores snak og løb over til ungerne. Han aede nogen over håret, han kigge dem nærværende i øjnene, og sendte en kæk kommentar, eller en klovne-high five med lyd til de grinende unger. Ikke en eneste der rakte ud efter klovnen, rakte ud forgæves.

Aage Klovn hilser på en lille fan

Jeg spurgte Aage om han kan bruge forventninger fra tilskuerne om at se en glad smilende klovn, til at trække sig selv op, når løb bliver hårdt undervejs på de længere distancer. Det konfirmerede han, og tilføjede, at det dog ikke altid er den pæneste klovn publikum ser, når der løbes ultra. Der kommer tidspunkter hvor man må gå ind i sig selv, klovn eller ej.

Aage Klovn løber utallige løb i løbet af året, og her til september skal han for 2. gang prøve kræfter med Mors 100 miles. Det lyder måske vildt, og endnu vildere er det, at Aage er mørkeræd. At komme gennem et 100 miles løb er hårdt, men at komme igennem og være skræmt det meste af natten (sidste gang var en ko ved at tage livet af den stakkels klovn), det er umådelig meget hårdere. Aage er simpelthen en mørkeræd klovn. Han løber fordi han elsker det, og klovnedragten har givet han en ny identitet som løber, efter rygproblemer der næsten fik dømt ham ude af løb. ”Jeg bliver ved så længe jeg kan”, siger Aage og tilføjer ”jeg elsker alt det sociale man får med som løber, alle de skønne løbere jeg snakker med, og løber sammen med. Det vil jeg slet ikke undvære”.  Aages egen løbehelt er Børge fra lokalområdet ved skive, en løber på 82, der stadig med tider omkring de 4 timer på marathon udfordrer Aage i løbeskoene.

Jeg forlod Aage Klovn og vendte snuden tilbage nordpå med en helt speciel følelse i kroppen. Jeg havde tilbragt næsten 1½ time i ualmindelig godt selskab, og mødt en helt unik mand, der virkelig elsker det han laver. Hans passion er hans livsstil, det hele er smeltet sammen, og hans overskud og glæde i mødet med andre mennesker er så utroligt smittende.  Jeg kan kun anbefale på kraftigste, hvis du skulle løbe et løb hvor Aage Klovn deltager, at tage nogle kilometer sammen med den gode mand. DET vil du ikke fortryde (især ikke hvis du også, som Aage er brændende Liverpool fan. :D)

Nummer til MobilePay = 50495705 😀

Vil du støtte Aages indsamling? Så har du flere muligheder. Du kan donere beløb via MobilePay 50495705, du kan købe en klovne-trøje hos Sport24 i Skive, du kan købe logoer til bilen og du kan spotte Aage til forskellige løb rundt omkring i landet og smide en lille seddel i indsamlingsbøtten. Aage er altid at finde til Viborg 24 timer og Kalkmineløbet i Mønsted. Og husk også det landsdækkende familieløb klovneløbet, et løb Aage startede op sammen med hans gode ven Jan, selvfølgelig med al overskud direkte sendt videre til hospital klovnene.  

En lille sjov detaljer er i øvrigt, at dragten Aage løber i, er nummer to af slagsen i al den tid Aage har været Klovneløber. Den nuværende er ved at være slidt, og skulle der sidde en løber med snilde fingre og en symaskine, så er jeg sikker på, at Aage vil tage imod en ny klovnedragt med kyshånd.

Efter dette indlæg kom online, skrev Aage til mig. Ordene var præcis sådan her – og jeg vil lade Aage selv få det sidste ord:


Vil du skrive lidt om hvor vigtig min kone er for det her klovneprojekt. Jeg er jo tit væk – om hvor meget jeg elsker hende.
Knus Aage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.