Som jeg skrev i sidste indlæg, så er jeg skadet og dermed også i fuld gang med at bygge noget styrke tilbage i min slappe vingummi-orm af en hasemuskel. Jeg har efterhånden en vis erfaring med baglårs skader og følger et ret bestemt mønster der hedder let udstrækning, styrketræning og massage. Samtidig sørger jeg for at lave andre aktiviteter der hjælpe mig med at holde på min aerobe fitness heriblandt cykling og crosstraining (og holde Godzilla lidt på afstand). Ligegyldigt hvad jeg laver, så må det ikke gøre ondt, og jeg holder mig striks på en 3-4 på en skala over ømhed fra 1-10. (Det er en god måde at holde sig selv i skindet – hele tiden at vurdere hvor man ligger på skalaen og om det er for meget det man har gang i.)

Hasemusklerne får en omgang på Foamrolleren.
Hasemusklerne får en omgang på Foamrolleren.

Jeg har to hjælpemidler hjemme som jeg bruger jævnlig når jeg alligevel hænger foran ”fjerneren. ” Det ene er ”Pølle” – min bedste ven foamrolleren. Foamrolleren er et fantastisk stykke værktøj der udnytter kroppens egen vægt til massage af ømme muskler – især de større muskelgrupper som læg, baglår, ryg og ”sidebånd” – de bånd der løber fra hofte til knæ på siderne. (jep – her fik jeg så lige demonstreret jeg ikke er fys – jeg har ingen idé om hvad de forskellige muskelgrupper hedder. :)). Jeg elsker pølle efter en lang tur hvor musklerne virkelig trænger til lidt kærlighed og især når jeg er skadet, hvor den giver mig mulighed for selvmassage så den stakkels muskel kan slappe lidt af og restituere.

To små djævelske bolde :)
To små djævelske bolde 🙂

Mit andet værktøj er i samme genre som pølle, de to pilates-bolde – disse har samme funktion som pølle, men kommer lidt mere i dybden på punktområder og er fuldstændig fantastisk til balle-massage.  Jeg siger jer ballemusklerne er ømme på os løbere, man ved det bare ikke før man sætter sin blævrende balle ned over sådan en lille bold. Auvvv..  😀

Jeg søger ofte inspiration på nettet til nye måder at styrketræne hjemme, og faldt for nylig over triatleten Helle Frederiksens video med en lille let coreøvelse (Hvis man er lidt træningsnørdet kan det i den grad anbefales at følge hende på FB, hun er så professionel i sin tilgang til træning og deler gavmildt ud at gode råd og øvelser. Søg på HelleTri på FB og kig under videoer)

Den har jeg kopieret, og sammen med en cocktail af specifikke øvelser til styrke og genoptræning af hasemusklerne er jeg saksusme, her en lille uge efter skaden, kommet i skoene igen. I går løb jeg simpelt hen 10 km. i roligt tempo, og jeg lyver ikke – jeg fløjtede hele vejen. Nøj det var dejligt.

I øvrigt mener jeg, at man altid bør sikre sig at man laver øvelserne korrekt inden man kaster sig ud i en større genoptræning, så søg altid hjælp og råd fra kompetente mennesker.

PrioriteringDen kommende uge er min største disciplin tålmodighed – at sikre at jeg ikke gør for meget for hurtigt, og forsøge at holde den fremgang jeg har stabil. Det er præcis lige så svært for mig at være tålmodig som det er for en tyr at vende ryggen til en rød klud. Her hjælper det mig at skrive mit mål – (lige p.t. at løbe marathon i Basel i slutningen af september) på en seddel der ligger plantet i min skuffe med løbetøj. Hver gang jeg åbner skuffen får jeg en direkte reminder smækket op i fjæset. Det får mig altid til at gentænke om det nu også er klogt det jeg har gang i, i forhold til at nå mit mål. Det kan kraftigt anbefales hvis man som jeg har tendens til at ville for meget. 🙂

Tusind tusind tak til jer der har skrevet til mig med ideer til genoptræning og opmuntringer. Det varmer bare så vildt meget.

Skulle der være andre der døjer med hasemusklerne, så er denne webside min favorit mht. genoptræning og vedligehold af styrke. (Bare et lille tip)

Genoptræning af hasemuskler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.