Mark Laursen er én af stifterne af løbefællesskabet Runners DK, et løbefællesskab der i dag har ambassadører i mange danske byer, og en kæmpe stor portion følgere på de sociale medier. Den store succes kommer bag på ham, det var på ingen måde det han havde i tankerne, da han som ægtemand og familiefar til to drenge, begyndte at løbe frem og tilbage på landevejen for at komme lidt i form efter en længere periode uden sport og motion.

Mark startede, som de fleste andre nybegyndere, med udgangspunktet at 5 km. da godt nok var en kende uoverskueligt. Han fik stille og roligt bygget en grundform op, og da han, sammen med kone og to børn flyttede til pendlerbyen Støvring mellem Aalborg og Hobro, lå et medlemskab i den lokale løbeklub lige til højrebenet for den tidligere fodboldspiller.

De to grundlæggere af Runners DK – Mark og Steffen

I løbeklubben mødte han vennen Steffen Feldbæk Jensen, og sammen drog de to venner ud til alverdens løb, mens hastighed og distance langsomt øgedes. Mark tog samtidig en løbetræner-uddannelse under DGI, og fuld af lyst til at hjælpe andre, en egenskab der i den grad kendetegner Mark, startede han løbetræning for begyndere i løbeklubben.

Vennen Steffen fik ideen om at lave en udfordring på Facebook. Løb 80 km. på én måned – Hvem vil være med – og knapt havde han trykket udgiv, før godt og vel 10.000 havde meldt deres interesse. Det fik tændt julelys i Marks iværksætter øjne, og sammen med Steffen oprettede de Runners DK, der i starten af 2015 primært bestod af en side på Facebook med forskellige udfordringer (oprettet som begivenheder) man som løber kunne følge – og deltage i.

Det blev hurtigt en kæmpe succes, der voksede støt dag for dag. Folk fra hele Danmark – og sågar danskere i udlandet deltog i udfordringerne, lagde billeder op af deres løb og likede – og motiverede hinanden i de forskellige udfordringer.

Mark sammen med vennen Lindy

Iværksættergenet hos Mark sprudlede, og sammen med Steffen og Janni (Marks Kone) udvidede de konceptet med et par motionsløb (Klovneløb og Christmas RUN) og et samarbejde med Lindy (fra tv serien Rigtige mænd), et samarbejde der blev til et nært venskab. Alt sammen baseret på grundprincippet -det skal ikke koste noget at være med i Runners DK – og alle skal kunne deltage. Det drejer sig ikke om tider og distancer, men mere om at komme op af sofaen (det sidste er mottoet for Runners DK).

Et år gik, da Facebook pludselig ændrede konfigurationerne af begivenheder, og Mark og Steffen måtte finde en ny måde at interagere og motivere de mange løbere, der havde samlet sig under fællesfanen Runners DK. Det der før var en række udfordringerne man kunne tilmelde sig, blev nu, via et ambassadørkorps bestående af frivillige ildsjæle, til løbefællesskaber forenet i lokale Runners DK FB grupper. Og succesen voksede eksponentielt, der er i dag løbefællesskaber i mere end 30 danske byer, og opslag på Runners DK siden når mange gange ud til mere end 100.000 løbere/følgere.

Mark, der i dag er salgsdirektør i et større dansk firma, fortæller med et grin, at han var DJ i de spæde 90’ere og vendte skiver på alverdens diskoteker. Og måske er det netop de erfaringer, han trækker på den dag i dag. Evnen til at forudse hvad folk ønsker – den næste sang der skal få folk på dansegulvet, trailløb til løbefællesskabet. ”Det gælder om at opfange hvad der rør sig” siger Mark, og fortæller om de nye
Runners DK trailløb-grupper der er opstået i løbet af det sidste årstid, hvor hypen for trailløb er eksploderet. Det samme gælder trenden med små korte videoer der hitter på Facebook, det at lave korte motiverende videoer er noget Mark og konen Janni mestrer til UG++ til stor glæde for dem der følger Runners DK

På hjemmebane i skoven

Mark selv er også hoppet på trailbølgen, og udover at tonse rundt i Rebild Bakker, når han da ellers ikke som nu, er sendt til tælling med en knæskade, afholder han, i regi af Runners DK, 8 timers TRAIL Challenge i Rebild Bakker. Et løb der sidste år var en bragende succes (se min løbsberetning her), og som i år var udsolgt på så kort tid, at undertegnet ikke nåede at gafle en billet. Jeg spurgte Mark om ikke et 8 timers trailløb var lidt modsatrettet grundideen for Runners DK – at løb er for alle. Mark svarede prompte – at ideen om løbet var opstået, da Mark havde oplevet den hygge, der var blandt deltagerne til et 24 timers MTB løb for hold. Ideen med at man som hold løber stafet, hvor én løber ad gangen sendes ud på den kuperede, men ufattelig smukke rute, mens de øvrige holddeltagere hygger sig på stævnepladsen var født. ”Man når jo sjældent at tale når man er til løb. Det bliver lige til et ”hej; hvordan går det” – og så starter løbet og alle løber afsted. Jeg ville bare så gerne giver løbere muligheden for at hygge sig sammen i længere tid, med løb som omdrejningspunkt” fortæller Mark

Når man taler med Mark er det svært ikke at blive grebet af den passion han har for Runners DK. Det er uden tvivl blevet familiens 3. barn, og selvom Steffen i år har valgt at trække sig og fokusere på sit eget løb, så fortsætter Runners DK for fuld ild. Mark har forhandlet rabataftale hos løbebutikken Racingdenmark, således alle Runners DK medlemmer kan shoppe løbetøj og tilbehør til lidt mere fordelagtige priser. Han har masser af ideer til nye events, og han forstår i den grad at trække på det kæmpe store netværk han har, qua hans yderst imødekommende væsen og brændende energi. En energi der smitter på samme måde som dyb latter – man bobler simpelt hen af ideer og tro på muligheder, når man tilbringer tid sammen med Mark.

Mark har, trods den store succes, bevaret ydmygheden og holder begge fødder solidt i den jyske muld. Han profilerer på ingen måde sig selv i arbejdet med løbefællesskabet. Alt skabes ud fra en stålfast grundtanke om at hjælpe og motivere andre mennesker gennem den sport Mark selv forelskede sig i.

Spiderman 🙂

Og selvom ideerne nogen gange er lidt tossede – Sidste år stod den på superhelteløb, til hvilket Mark fik hjemtaget en specialsyet Spidermandragt som han stillede op i. (Dragten har i øvrigt siden hen givet Mark adskillige småjobs rundt omkring i byen) – så befinder Mark sig godt med at være den, der lægger grundstenene så andre ildsjæle kan boltre sig i fællesskabets ånd. Bare han lige får lov til at speake til et par løb undervejs – for man er vel en gammel DJ. 😀

Om fremtiden siger Mark, at han gerne ser Runners DK vokse sig endnu større, nå ja, og så måske lige vinde prisen for årets løbefællesskab, en pris Runners DK var indstillet til sidste år, men desværre ikke vandt. Og skulle du, kære læser, have brug for en Spiderman, så er jeg sikker på Mark stiller op. Han kan slet ikke lade være, i hvert fald ikke hvis det er ok med familien. For familien kommer nu alligevel i første række selvom man er en sprudlende iværksætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.