Jeg har gennem længere tid haft en stort ønske om at tale med netop én speciel mand, en mand der har løbet utallige marathons, og mange af dem på eksotiske destinationer rundt omkring i verden. Langt om længe fik jeg, for et par uger siden taget mod til mig og skrev til ham, og svaret kom prompte – ”Hej Heidi, sjovt du skriver, jeg løber lige marathon i Togo i Afrika”. 😀

Manden hedder Vagn Kirkelund og er tæt på at være den rareste og mest sympatiske mand jeg nogen sinde har mødt. Jeg kan faktisk ikke huske hvornår jeg egentlig mødte Vagn første gang, men jeg husker ham altid som storsmilende, rar og imødekommende – og jeg glædede mig som et lille barn da jeg tog løbetøjet på i går morges og kørte til Hals, hvor Vagn løb marathon og jeg havde fået lov til at løbe med og interviewe undervejs. Vagn er indbegrebet af løbetosse. Han har løbet over 500 marathons og adskillige ultraløb, ja han har sågar løbet på det danske ultralandshold for en del år tilbage, og nu er han i gang med et projekt om at løbe marathons i så mange forskellige lande som muligt. Pt er der kommet 60 forskellige lande på CVét.

Jeg var i godt selskab i går, flankeret af Vagn i midten og Bjarne Lund til venstre. Det var drøn-hyggeligt med masser af fortællinger fra de varme lande. 😀

Jeg spurgte Vagn hvornår han fandt ud af, at det skulle være hans ting med løb – det at løbe i forskellige lande, hvortil han svarede at det nok for alvor startede for en 3-4 år siden med en erkendelse af, at det at kombinere rejser og oplevelser med løb, virkede tiltalende for ham og et naturligt mål efter at have indfriet utallige andre mål for løb. Mål som klub 100-200-300-400 – og nu 500 marathon, at løbe under 3 timer (Vagns pr. er på 2.55), løbe 100 km. løb og have adskillige 24 timers løb på landsholdsniveau på CVét.

Vagn er medlem af de to klubber for ”rejsende løbere” Marathon Globetrotters og Country Club, to klubber der på samme måde som klub100 marathon og klub 100 ½ marathon er unikke løbefælleskab, med temaet at rejse og løbe som omdrejningspunkt. Og selve rejseriet har da også smidt en hel del løbevenner over hele kloden af sig. ”Vi mødes til de forskellige løb rundt omkring i verden, det er super hyggeligt – og hvert år har begge klubber et årsmøde, hvor medlemmerne kommer fra alle mulige steder og hygger sammen, og selvfølgelig løber et marathon sammen. Sidste år var det i San Marino, i den nordlige del af Italien” fortæller Vagn.

Som nævnt i starten, er Vagn lige kommet hjem fra en tur til Togo. Turen var arrangeret af en tysk løber, og han havde inviteret en flok løbere med, med henblik på donationer og at skabe PR omkring et projekt for en skole i Togo. Turen bød på 3 løb i hhv. Benin, Togo og trailløb på grænsen til og i Ghana, alle 3 løb med startnummer og væskedepoter, men ingen afspærringer og foregik derfor på landeveje gennem små landsbyer. ”Det var vildt at løbe i mørket om morgenen og da lyset brød frem og vi løb ind i de små landsbyen, kom landsbyboerne og alle ungerne ud til ruten og jublede, gav high five og festede fordi vi løb igennem byen. Det var en kæmpe oplevelse. Tænk, de har nærmest ingenting – og noget der svarer til 250 kr. om måneden at leve for, og alligevel stod de storsmilende og glade, og heppede på os løbere. ”

I mål efter at have gennemført Togo Marathon

”Løb nedbryder sociale forskelle og forener mennesker i et sammenhold på tværs af hudfarve, køn og politisk overbevisning. ” fortæller Vagn videre. ”Vi var sammen i en uge i Togo, vi svedte sammen, vi sad i den samme bus og ømmede os efter løbene, vi boede sammen, og vi løb sammen – og med hinanden i et fællesskab på tværs af nationaliteter. Det er det smukke ved at rejse og løbe. Alle er lige og har en dejlig humoristisk tilgang til det at være løber. ”Jeg render ofte ind i en gut fra Finland der har løbet Marathons i 78 lande og ikke kan et eneste ord på engelsk”. Men det går alligevel, man kommer langt med fagter, kropssprog og en god sund humor.

Jeg spurgte Vagn, hvordan han finder de løb han gerne vil løbe. ”Jeg har efterhånden et ret stort netværk rundt omkring i verden, det bruger jeg til at blive inspireret til hvilke løb jeg skal løbe. Jeg kender blandt andet en amerikaner der har løbet på alle 7 kontinenter – 10 gange. Han er pensioneret nu og rejser rundt i hele verden og løber” fortæller Vagn.

Min fascination for Vagn er overvældende. Han startede med at løbe halvmarathon i 1998 i Århus og året efter den første marathon – og så har han nærmest ikke set sig tilbage siden. 2017 byder blandt andet på Slovakiet, Skotland og Andorra, Vagn rejser ca. 6-7 gange årligt og løber stadig utallig af løb i lille Danmark. ”Jeg har en ting med, at jeg helst kun løber et løb én gang, jeg vender sjældent tilbage og løber løbet igen – altså for de udenlandske lande. Det er de nye oplevelser der trækker, det ukendte der pirrer” siger Vagn.

Jeg kunne ikke dy mig for at spørge til økonomien, for hvordan er det lige man får råd til at rejse så meget. Vagn grinede og udbrød spontant – Man lader være med at få det samtalekøkken som alle andre får. Man rejser for pengene i stedet siger han med et grin. Det er alt sammen et spørgsmål om prioritering. Og heldigvis er Vagns kone enig med ham og rejser gerne med de steder hen, hvor det ikke kun drejer sig om løb – for indimellem er der også løb i Europa hvor jeg bare flyver ned med et par løbevenner og løber – og rejser hjem igen.

En løber i sit rette element 🙂 – Vagn klar til endnu et marathon.

Vagn elsker løb – som han sagde ”Jeg syntes det er lige så fedt at løbe her i Hals i dag sammen med nogle skønne venner, som jeg syntes det var fedt at løbe i Togo i sidst uge” Han er en unik løber der brænder for løb og gemmer alle hans startnumre som minder til et fuldstændig fantastisk liv som løber. Han elsker miljøet omkring løb og det fascinerende ved, som han udtrykker det ”at jeg kan stå og varme op i Berlin – nærmest lige en spytklat fra Haile – eller møde og hilse på vinderen af London Marathon til et lille løb i Sydafrika. Det er fantastisk ved løb”.

Jeg kan ikke selv være mere enig, det er en fantastisk sport vi deler glæde og passion for. Og jeg er i den grad smittet med den rejsebacille Vagn løber rundt med, så meget at jeg lige p.t. sidder og kigger på alle de spændende steder Vagn har løbet, og sætter kryds ved lande jeg i den grad også gad rejse til for at løbe marathon – jeg næver i flæng… Thailand, Barbados, Australien, Canada, Tjekkiet, Færøerne, Japan, Rusland, Sydafrika, Syd Korea, Dansk Vestindien, Brasilien, Indien, Liechtenstein, Puerto Rico, Rumænien ….. osv osv

De to venner Vagn og Bjarne fortsatte sammen på marathon, mens jeg kørte hjem og drømte om alle mulige fede løb. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.