En ting jeg virkelig elsker ved løbermiljøet på motionist niveau, er den kæmpe store lyst der er blandt løbere til at gøre noget godt for andre. Der er næsten ingen grænser for hvad vi stiller op til, hvis bare pengene går til et godt formål. Og da jeg jo p.t. er skadet og begrænset i min træning, benyttede jeg her til morgen muligheden for at tage ungerne med til løb, og samtidig belære dem lidt om velgørenhed og frivilligt arbejde (nå ja, og selvfølgelig om hvor mega fedt det er at løbe). 😀

I denne weekend er der 9 steder i Danmark blevet løbet forskellige distancer alt fra rundeløb til marathon med det til fælles, at løbene indgik i en fælles front om indsamling af penge til Foreningen Skyggebørn. Mere end 1000 løbere har knoklet rundt på asfalten i byerne Bjerringbro, Brabrand, Hjørring, Læsø, Odense, Strandby, Vejen, Aabybro og Aalborg – Alle sammen løb arrangeret og afholdt af lokale ildsjæle.

Projekt Skyggebørn er en forening for børn der er ramt af sorg. Børn der har mistet en forældre til sygdom, eller som måske har en søster eller bror der kæmper mod alvorlig sygdom. Børn der hver dag lever med en dyb sorg, og måske ikke helt bliver set og hørt af de voksne. Foreningen tilbyder gratis hjælp i form af samtalegrupper hvor børnene mødes, og sammen med ligesindede får sat ord på deres sorg – og finder forståelse og accept af den store sorg der fylder deres verden.

Rico sammen med løbets ældste deltager 🙂

Bag projektet står Rico Eiersted – hvem ellers kunne man næsten fristes til at tilføje – der fik ideen til løbet for to år siden. ”Jeg blev kontaktet af én af stifterne af foreningen, Lotte Rall, der spurgte om jeg havde ideer til noget fundraising.  Foreningen var nystartet og havde et stort behov for midler til at give sorgramte børn og deres familier, mulighed for at få hjælp til at leve med deres sorg i en ofte udfordret hverdag.

”Jeg foreslog vi lavede et løb, da det er her mine kompetencer er stærke, og da jeg efter mødet med Lotte kørte hjem slog det mig, at det skulle været et løb der foregik i flere byer på samme tid” fortæller Rico. Rico trak efterfølgende i sit store løbenetværk, og fandt hurtigt en flok ildsjæle der straks var med på ideen.

Rico står for det praktiske omkring medaljer, keyhangers og tilmeldinger. Han sender pakker rundt til de øvrige arrangører, og kører selv de sidste ting rundt torsdag aften før løbet, for at sikre at alt er på plads når deltagerne rykker ind ved startstederne i de 9 byer.

Sidste år blev der afholdt løb i 6 forskellige byer, og Rico kunne efterfølgende overrække en check på 63.000 kr. til foreningen Skyggebørn. Penge der skulle gå til pizza, cola, slik, ture til fårup sommerland og al det som bare er super fedt, når man er barn og trænger til opmuntring. ”Det er vigtigt for mig at pengene vi donerer bliver omsat til lige præcis det, børnene har lyst til” siger Rico, da vi står og venter på at få lov til at løbe ud på den 3 km. lange rute i Strandby.

I år er løbet vokset og Rico fortæller at Læsø er kommet med i år. ”Jeg blev kontaktet fordi de gerne ville lave et tri-løb på Læsø, jeg foreslog i stedet at de var med i puljen af byer til Skyggebørnsløbet.” Den gik rent hjem, det viste sig nemlig at arrangøren på Læsø selv havde mistet sin far i en tidlig alder, og derfor selv kendte til sorgen og de udfordringer man kan stå overfor sorgramt barn.

Vi fik selskab af 12-årige Thea på 2. omgang. Hun var en sej hestepige der var afsted sammen med hele familien. Thea er pigen til højre (min to smølfer løber lige foran.)

Rico lægger stor vægt på at skyggebørnsløbet skal være for alle – både dem der vil løbe, men også dem der blot har lyst til at donere, og gå en tur i den friske vinterluft. Der er altid medaljer til alle, og ved at lave ruten kort håber Rico at kunne tiltrække en bredere deltagerskare. Alle er velkommen, både med hund, barnevogn og rollator.

Og jeg føler mig i den grad velkommen da jeg, sammen med mine to skønner uger lander i Strandby lørdag morgen. Rico og familie + hjælpere er samlet omkring et bord fyldt med kaffe og rundstykker, og med et ”kom bare over og spis med” vimser Rico rundt og sørger for de sidste forberedelser inden det lige om lidt vælter ind med løbere. Løbet i Strandby afholdes med start og mål i et autoværksted. DK autoværksted ved Leo, har åbent værkstedet, og givet alle deltagerne mulighed for at nyde godt af varmen indendørs, inden man skal ud og bekæmpe naturelementerne, der denne lørdag byder på en bidende kold vind fra øst. ”Jeg kan godt lide at hjælpe, især når det er noget der tilgodeser børn” fortæller Leo, der ikke selv skal løbe men alligevel tilbringer hele lørdagen omgivet af løbere.

I nummerudleveringen står en veninde til Ricos datter. Med et smil giver hun os vores startnummer og fortæller grinende, at det er en del af det at være veninde med Ricos datter. Så hjælper man som frivillig når Rico spørger. Og jeg tænker det måske er fordi det bare smitter så pokkers meget, når man mærker Ricos engagement og ildhu.

Sådan tilbringer man en fantastisk lørdag formiddag – i verdens bedste selskab. 😀

Ude på ruten løber vi ind på en blid vej, hvor vi i bunden bliver ledt ind på privat grund, og gennem husejerens have. Det var vi advaret om inden start. Rico havde tegnet ruten ind på google og da han gennemgik ruten lå der pludselig et hus, der hvor stien burde have været. ”Så kiggede jeg på navnet på postkassen og skrev en pæn anmodning – og fik svar tilbage om, at vi da hjertens gerne måtte løbe gennem haven”. Hvor der er vilje er der vej – Rico er en vellidt mand i lokalområdet, og da jeg efter løbet spørger mine unger om de syntes det var sjovt, og om de vil med igen en anden gang, siger min datter Marie prompte ”Ja, det var super godt, og kagemanden smagte fantastisk – så jeg kommer gerne igen”.  (Som mor som datter kunne man fristes til at skrive… :D)

Du kan læse mere om Foreningen Skyggebørn her: Skyggebørn

Og læse min løbehelt-beretning af ildsjælen Rico her: Mine løbehelte part V – når løb er at glæde andre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.