Som de fleste nok havde regnet med, så overlevede jeg løbetesten – men lad mig allerede nu afsløre; det var ikke med det resultat jeg havde forventet.

Jeg løber ca. 3 marathons pr. måned og omkring 350 km/mdr og syntes egentlig jeg løber ret ok. Jeg tager 2 gels undervejs i marathonløb og drikker kun vand, aldrig energi eller cola. Og jeg har en evne til at sætte min motor på cruise control og bare jogge afsted marathon efter marathon. Så min forventning til en løbetest var klar, testen ville selvfølgelig vise, at jeg besidder en stor lækker rumlig motor, der bare kan køre og køre lige så lang tid jeg ønsker det. (Så længe farten ikke bliver alt for høj.)

OptimizarlogoJeg mødte ret så nervøs op i Vendia Fitness i Hjørring hvor Optimizar holder til, og her mødte jeg en oplagt Ragnar, der selv lige have været en tur i ilden og fået tjekket sin egen træningsindsat ud fra testens resultater. (Jeg elsker ideen om at man jævnligt springer på båndet og får kortlagt værdierne der direkte fortæller om ens træning er progressiv for formen, eller om man bare står stille i hamsterhjulet.)

Jeg havde hjemmefra udfyldt et skema med oplysninger som alder, vægt, højde, en typisk trænings uge og mine tider på forskellige distancer de sidste 1½ år. Og med det som udgangspunkt, satte vi os ned og fik en snak om min træning og mine mål. Ragner er meget lyttende, når han laver den indledende samtalte og han fangede hurtigt mine aversioner mod at løbe for stærkt på båndet, og min skjulte angst for, midt under testen i fuld offentlighed, at miste fodfæstet og blive smidt tilbage i væggen som kastede man en spand maling. Og med et stort smil kunne han berolige mig, det er slet ikke nødvendigt at løbe de sindssyge hurtige tempi, og han skulle nok stoppe mig, når testen viste vi havde nok materiale – præcis som det var fuld ud acceptabel, at jeg selv sprang fra når jeg ikke var tryg længere. Vores indbyrdes aftale blev en test der startede ved 9 km/timen og sluttede omkring 15 km/timen som udgangspunkt.

Ok, jeg ser ikke intelligent ud på dette billede; men ligner jeg ikke bare lidt en eliteløber?. :)
Ok, jeg ser ikke intelligent ud på dette billede, men bemærk det smarte mundstykke 🙂

Op på båndet med mig, montering af pulsmåler og nu kom vi så til min næste frygt – masken… Jeg havde forestillet mig det var en fullblown Darth Vader maske jeg skulle løbe med, men det viste sig i stedet at være et simpelt mundstykke med næseklemme og hagestøtte. Og jeg skulle kun løb 45 sekunder med mundstykket pr. km/timen-trin og altså ikke under hele testen. (Selv om det ikke var en Darth Vader fuldmaske, vil jeg nu ikke proklamere at mundstykket gjorde meget godt for mit udseende 🙂 – til gengæld følte jeg mig totalt eliteagtigt og elskede det 🙂

Vi øvede et par gange sekvensen – Ragnar giver mundstykke til mig, jeg sætter det i munden og løber videre, jeg giver mundstykke tilbage til Ragnar – og så startede jeg ellers ud med testprogrammet som følgende:

9 km/t – 2.15 min løb, 45 sek måling

10 km/t – 2.15 min løb, 45 sek måling

11 km/t – 2.15 min løb, 45 sek måling ….  Osv….

Vi stoppede efter 15 km/t og mens jeg fik lov til at hyggeløbe lidt på båndet kiggede Ragnar resultaterne igennem.

Ragnar klar til test gennemgang. Bemærk drikkedunken; den følger med i pakken :)
Ragnar klar til test gennemgang. Bemærk drikkedunken; den følger med i pakken 🙂

Og hvad var det så de viste de resultater… Jo, lad mig bare sige det som det er –min kondition er fremragende mens min lille motor er udholdende som en overfed hankat. Den kører lynhurtigt på dampe og min fedtforbrændingskapacitet er vitterlig ikke noget at skrive hjem om. Ragnar viste mig kurver og forklarede teorien bag, at mit kulhydratdepot + fedtforbrænding forholdsvist hurtigt slipper op, hvilket betyder min udholdenhed er forholdsvis lille og derfor vil begrænse min formåenhed til at opnå endnu bedre Marathon tider.  Det kan jeg sagtens genkende, de sidste 3 år hvor jeg har løbet rigtigt mange marathons pr. år, har jeg stort set lavet tider der ligger indenfor det samme snævre interval som var det Bonderøvens grøntsagsrækker i hans køkkenhave. Det var tydeligt at jeg er en klassisk ”jeg løber ALTID i mit comfortområde” og dermed mangler variation i min træning, og måske netop derfor ikke har en stor bankkonto fyldt med udholdenhed. (Som kommer til udtryk i at min evne til at løbe ved højere intensiteter er ret lille). Det kan jeg egentlig godt, her på bagkant, forholde mig til. Jeg hader at løbe 5-10 km løb da jeg her skal arbejde ved højere intensitet end marathon og ofte er tæt på døden inden jeg når i mål.

Mit testresultat :)
Mit testresultat 🙂

Og løsningen – Psyko musik i baggrunden tak – jeg skal løbe LAAAAAANGSOMT. OHHH NOOOO.. Jeg hader at løbe langsomt (altså sådan rigtig langsomt), jeg hader at blive overhalet af andre når jeg løber mine træningsture – og det skal jeg nu gøre ca. 85% af min træningstid.

Ragnar mener at jeg har en del at hente på udholdenhedskontoen og da jeg ikke sådan for alvor elsker intervaller, så tænker jeg at det skal da prøves (sammen med det faktum at jeg elsker ideen om at have en træner, der guider mig og kan justere mine fejltrin – og se hvor det rent faktisk fører mig hen som løber). Så 85% af tiden skal jeg løbe langsomt og bygge udholdenhed, og de sidste 25 % foregår varieret med hhv. moderat og høj intensitet.

 

Mine nye træningszoner
Mine nye træningszoner er fundamentet i træningsplanen

Sammen med testresultaterne har jeg fået et opstartsprogram (med en kold tyrker hæ hæ – tak for det Ragnar) som jeg er gået i gang med. Jeg løb første langsomme tur i går i pace 5.30 min/km (jeg løber normalt i tempo 4:50) og selvom det tog mig en del kilometer at vænne mig til tanken, og jeg måtte klemme læberne sindssygt sammen for ikke at råbe til den mand der overhalede mig, at han da bare kan vente til en konkurrencedag så kan vi se hvem der er kækkest, så endte jeg faktisk med at løbe og nynne på vejen hjem. Så jeg er positiv indtil videre.

Jeg vil sige, at min første oplevelse med løbetest og vurdering har været over al forventning. Ragnar var enormt god til at fornemme hvilken løber jeg er, og hvor jeg gerne vil hen. Og der blev tage hensyn til alle mine ønsker om tryghed på båndet. Han er lidt nørdet på den fede måde mht. tolkning af resultater og teorien bag, men formåede at få forklaret det godt, så selv tumpen her forstod essensen. Prisen for sådan en omgang (test + 8 ugers program) er 1499 kr., hvilket jeg syntes er virkeligt godt givet ud, når jeg ser på resultatet og den tryghed jeg føler i, at lade Ragnar tage styring for min træning – i hvert fald for en periode. Og jeg må til hver en tid søge råd og vejledning hvis jeg bliver i tvivl om programmet og dets udførsel.

Jeg er over-vanvittig-mega-meget nysgerrig på hvordan min krop – og min motor tager imod den kommende træning og jeg lover at lave løbende opfølgninger på mit forløb. Er du nysgerrig på Ragnars løbetest så læs mere her http://optimizar.dk/loebetest.aspx

7 Replies to “Løbetest”

 1. Hej Heidi,
  jeg var ved Ragnar sidste år 🙂 og det var det samme jeg skulle løbe langsomt, og varieret. Men den mand har styr på tingene, jeg gik fra 03:16:00 til 03:12:16 jeg bruger stadigvæk mine programmer. glæder mig til at følge dig 🙂

  1. Mikael – you are a lifesaver.. Tak for den kommentar; det var lige præcis hvad jeg trængte til at høre. Nu snupper jeg, med ro i sindet, min langsomme 1½ time i eftermiddag mens jeg tænker på din super flotte fremgang. TAAAAK. 🙂

 2. Jeg har også været på båndet ved Ragnar. Jeg kan sagtens genkende din følelse ved at skulle løbe langsomt. Jeg sneg mig afsted når det var mørkt og løb ud i et villakvarter, hvor jeg ikke kendte nogen.
  Bare vent, Ragnar har styr på det 🙂

  1. Hej Peter
   Hvor er du sød, tak for den kommentar og det gode råd, det vil jeg helt sikkert tage til mig. :). Så lusker der pludselig en fremmed person rundt i Hjørring om aftenen, så er det bare mig der løber langsomt. 🙂

 3. Vildt spændende! Jeg glæder mig også til at se udviklingen
  Held og lykke med projektet Heidi

  1. Tak Heidi – Jeg elsker at jeg lige når at udgive og så ligger der en kommentar fra dig. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.